Article Index

PC Problemen

 

AFSCHAFFEN VAN DE BLAUWE BELASTING ENVELOP

Wanneer het aan de vroegere Staatssecretaris Wiebes van Financiën ligt, wordt de blauwe belasting envelop stapsgewijs afgeschaft en kunt u straks alleen nog maar digitaal communiceren met de belastingdienst. Onder het mom van meer gebruikersgemak gaat men er gemakshalve aan voorbij dat honderdduizenden ouderen geen internet bezitten, er nog nooit kennis mee hebben gemaakt en het in de toekomst waarschijnlijk ook nooit zullen doen.

Volgens recente cijfers van het CBS (Centraal Bureau Statistieken) maken ruim anderhalf miljoen Nederlanders niet of nauwelijks gebruik van internet. Dat is meer dan tien procent van de belastingbetalers! Deze zijn van alle leeftijden, maar de digibeten zijn vooral te vinden onder de al wat ouderen: vijftig procent van de 75-plussers heeft nog nooit internet gebruikt.

Voor een grote groep mensen, ouderen, die ‘digitaal’ goed onderlegd zijn, zal het geen probleem zijn. Echter het wordt wel een groot probleem voor die groep ouderen die totaal digibeet zijn. Willen zij niet afhankelijk worden van derden voor het invullen van hun belastingformulieren en dergelijke is het wenselijk dat zij de mogelijkheid blijven houden een papieren versie van de overheid te ontvangen.

Om het nog erger te maken communiceert de overheid straks uitsluitend met u via een digitale ‘berichten-box’ op www.mijnoverheid.nl Met gebruik van uw persoonlijke DigiD kunt u uw berichten in uw postvak zien van de overheid waaronder de belastingdienst. Dit kan voor die groep mensen die digibeet zijn leiden tot het niet kunnen lezen van de definitieve toekenningen van toeslagen over 2016 waar zij binnen zes weken op moeten reageren wanneer zij het met de toekenning niet eens zijn. Na die zes weken is die bezwaartermijn echter voorbij.

De oplossing die de staatssecretaris voor die groep mensen bedacht heeft is dat zij maar een beroep moeten doen op hun buren, een familielid of één of andere maatschappelijke instantie.  En zo maakt de overheid op die manier anderhalf miljoen mensen hulpbehoevend en afhankelijk van anderen.

Onder andere de ouderenbonden, die voor uw belangen opkomen, dringen er bij de staatssecretaris er op aan zijn plannen in de ijskast te zetten. Vooralsnog heeft dit wel geleid tot enig uitstel, in de oorspronkelijke plannen zou de blauwe envelop een jaar eerder verdwijnen dan nu in de planning staat, doch er is tot nu toe geen sprake van afstel.

Kort samengevat: De overheid moet er zijn voor alle burgers, niet alleen voor die burgers die mee kunnen en mee willen in deze digitaliseringsdrift. De burger moet te allen tijde het recht houden op een digivrije communicatie met de overheid!

Ons bestuurslid Thijs Bakker steekt u desgevraagd de helpende hand toe wat de belastingservice voor onze leden aangaat. Met hem kunt u desgewenst contact opnemen. Zijn gegevens zijn:Thijs Bakker, (hulp bij belastingaangifte) Hoofdstraat 72 9514 BG Gasselternijveen. Tel. 0599-612 470 E-Mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 Belastinginvuller